BTW-aangifte

Omzetbelasting (BTW)

Wanneer u omzet maakt, bent u als zelfstandig ondernemer of zzp’er bijna altijd verplicht uw klanten omzetbelasting in rekening te brengen. Omzetbelasting wordt ook wel BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) genoemd.

De Belastingdienst bepaalt na uw aanmelding als startende ondernemer of u over uw producten en diensten BTW-plichtig bent en welk tarief van toepassing is. Als de Belastingdienst bepaalt dat u BTW-plichtig bent dan krijgt u een BTW-nummer, moet u BTW heffen op uw facturen en bent u verplicht een BTW-administratie bijhouden.

U bent voor de BTW ondernemer als u deelneemt aan het ‘economisch verkeer’. De rechtsvorm maakt daarbij niet uit. Als u zzp’er, freelancer of zelfstandige bent voor de inkomstenbelasting, bent u bijna altijd ondernemer voor de BTW.

BTW-aangifte

Uw administratie moet inzicht geven in hoeveel BTW u moet betalen. Daartoe moet u informatie bijhouden zoals facturen die u uitschrijft en moet betalen, uitgaven en ontvangsten en het privégebruik van goederen en diensten.

Bent u startende ondernemer, dan kan het zijn dat u voor de eerste keer aangifte op papier moet doen.

Als zzp’er kunt u de BTW-aangifte per maand, per kwartaal of per jaar doen. Dit hangt af van het bedrag dat gemiddeld aan BTW moet worden afgedragen. Is de verschuldigde BTW minder dan 908 euro per jaar, dan mag u per jaar aangifte doen. Is het gemiddelde bedrag minder dan 4084 euro per kwartaal dan kan dit per kwartaal worden gedaan. Bij een verschuldigd btw-bedrag van meer dan 4084 euro per kwartaal moet aangifte per maand gebeuren. Naar aanleiding van uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel, bepaalt de Belastingdienst hoe vaak u BTW-aangifte dient te doen.

In uw administratie bewaart u de uitgaande en inkomende facturen en kassabonnen. Per aangifteperiode verrekent u het bedrag dat u aan BTW gefactureerd hebt met het btw-bedrag over uw uitgaven (voorbelasting). Wat per saldo resteert, krijgt u terug of dient u af te dragen.

Nieuwe KOR-regeling (v.a. 1/1/2020)

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. U kunt gebruik maken van de KOR als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt. Als u aan de voorwaarden voldoet, en kiest voor de KOR, hoeft u geen btw meer door te berekenen aan uw klanten. Ook doet u geen btw-aangifte meer en kunt u geen btw meer terugvragen over uw kosten en investeringen. Aanmelden voor de KOR-regeling kan via het aanmeldformulier op de site van de Belastingdienst. Kijk eerst goed na of u voldoet aan de voorwaarden en of het in uw situatie gunstig is om u aan te melden voor deze regeling. Mocht u op een zeker moment binnen een jaar boven de € 20.000 omzet komen, dan dient u zich af te melden voor de KOR-regeling, en btw op uw producten of diensten in rekening te brengen. De volgende 3 jaren kunt u dan niet meer deelnemen aan de KOR-regeling.

Hulp nodig?

U heeft het te druk, u vindt administratieve zaken maar zonde van uw tijd, of u bent er niet zeker van of u het allemaal wel juist en volledig aangeeft?

Zolang u uw administratie goed bijhoudt, ben u bij FiscAlm aan het juiste adres en zorg ik dat uw BTW-aangifte tijdig en accuraat voor u wordt gedaan!