BTW-aangifte

Omzetbelasting (BTW)

Wanneer u omzet maakt, bent u als zelfstandig ondernemer of zzp’er bijna altijd verplicht uw klanten omzetbelasting in rekening te brengen. Omzetbelasting wordt ook wel BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) genoemd.

De Belastingdienst bepaalt na uw aanmelding als startende ondernemer of uw producten en diensten BTW-plichtig zijn en welk tarief van toepassing is. Als de Belastingdienst bepaalt dat u BTW-plichtig bent dan krijgt u een BTW-nummer, moet u BTW heffen op uw facturen en bent u verplicht een BTW-administratie bijhouden.

U bent voor de BTW ondernemer als u deelneemt aan het ‘economisch verkeer’. De rechtsvorm maakt daarbij niet uit. Als u zzp’er, freelancer of zelfstandige bent voor de inkomstenbelasting, bent u bijna altijd ondernemer voor de BTW.

BTW-aangifte

Uw administratie moet inzicht geven in hoeveel BTW u moet betalen. Daartoe moet u informatie bijhouden zoals facturen die u uitschrijft en moet betalen, uitgaven en ontvangsten en het privégebruik van goederen en diensten.

Het kan zijn dat u op grond van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) geen BTW hoeft te betalen. Dan kan ik voor u bij de Belastingdienst om ontheffing van uw administratieve verplichtingen vragen, waardoor u geen BTW-aangifte meer hoeft te doen.

Bent u startende ondernemer, dan kan het zijn dat u voor de eerste keer aangifte op papier moet doen.

Als zzp’er kunt u de BTW-aangifte per maand, per kwartaal of per jaar doen. Dit hangt af van het bedrag dat gemiddeld aan BTW moet worden afgedragen. Is de verschuldigde BTW minder dan 908 euro per jaar, dan mag u per jaar aangifte doen. Is het gemiddelde bedrag minder dan 4084 euro per kwartaal dan kan dit per kwartaal worden gedaan. Bij een verschuldigd btw-bedrag van meer dan 4084 euro per kwartaal moet aangifte per maand gebeuren.

In uw administratie bewaart u de uitgaande en inkomende facturen en kassabonnen. Per aangifteperiode verrekend u het bedrag dat u aan BTW gefactureerd hebt met het bedrag dat aan u in rekening is gebracht door leveranciers.

Nieuwe KOR-regeling (v.a. 1 jan 2020)

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. U kunt gebruik maken van de KOR als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt. Als u voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, hoeft u geen btw meer te berekenen aan uw klanten. Ook doet u geen btw-aangifte meer en kunt u geen btw meer terugvragen over uw kosten en investeringen. Aanmelden voor de KOR-regeling kan via het aanmeldformulier op de site van de Belastingdienst. Kijk eerst goed na of u voldoet aan de voorwaarden en of het in uw situatie gunstig is om u aan te melden voor deze regeling.

Hulp nodig?

U heeft het te druk, u vindt administratieve zaken maar zonde van uw tijd, of u bent er niet zeker van of u het allemaal wel juist en volledig aangeeft?

Zolang u uw administratie goed bijhoudt, ben u bij FiscAlm aan het juiste adres en zorg ik dat uw BTW-aangifte tijdig en accurraat voor u wordt gedaan!