ZZP’er

Belastingzaken

Als zzp’er, freelancer of zelfstandig ondernemer krijgt u te maken met belastingzaken en de Belastingdienst. Zodra u bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel worden uw gegevens doorgestuurd naar de Belastingdienst. U krijgt als zzp’er voor de fiscus onder andere te maken met inkomstenbelasting, omzetbelasting (BTW), ondernemersaftrekken en aftrekposten. Hoe een onverwachte hoge belastingaanslag te voorkomen is een belangrijke en veelgestelde vraag onder zzp’ers en zelfstandigen. Hoeveel en welke belasting u gaat betalen als freelancer / zzp’er, hangt af van de  rechtsvorm die u kiest. En welke rechtsvorm het beste bij u past, hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld hoe u de aansprakelijkheid regelt en wat fiscaal voordelig is. Veel zzp’ers en freelancers kiezen overigens voor een eenmanszaak, waarbij u over uw bedrijfswinst (omzet minus kosten) inkomstenbelasting (IB) betaalt.

Administratie

Als u ZZP’er bent zult u ook een administratie moeten bijhouden. Dit is niet alleen een verplichting voor de Belastingdienst maar ook belangrijk voor u zelf. U zult willen weten wat u verdient en wat u uitgeeft aan kosten. Een goede administratie geeft dus inzicht in uw bedrijf, uiteindelijk wilt u als ondernemer wat geld verdienen om van te leven en de leuke dingen te doen. De Belastingdienst stelt geen gespecificeerde eisen aan een administratie maar volstaat met “een deugdelijke administratie te voeren op een manier die controlerende belastingmensen snel inzicht kan geven”. U dient uw administratie 7 jaar lang te bewaren zowel op papier als elektronisch.

Hulp bij aangifte?

Een groot aantal ZZP’ers kiest er voor om zelf hun administratie bij te houden om inzicht in het bedrijf te behouden. Maar met betrekking tot de jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting is het verstandig een belastingconsulent of – adviseur in te schakelen. De aangifte inkomstenbelasting is namelijk een stuk ingewikkelder dan die voor particulieren. Allereerst zal getoetst moeten worden of u wel ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, wat afhangt van zaken of u winst maakt, ondernemersrisico loopt, aansprakelijk bent, of u meerdere opdrachtgevers heeft, en of u voldoet aan het urencriterium. Dan pas kunt u profiteren van de fiscale faciliteiten als zelfstandigenaftrek, MKB-vrijstelling, startersaftrek en nog een aantal gunstige regelingen. Ook bij het bepalen van de kosten kan een adviseur u helpen bij de vraag welke u wel en niet van de winst af mag trekken.

Wat kan FiscAlm voor u betekenen?

Door te kiezen voor FiscAlm om uw aangifte Inkomstenbelasting te doen, kiest u voor:

  • Tijdswinst
  • Deskundigheid
  • Kwaliteit

Als belastingconsulent ken ik de wet als geen ander en weet ik precies welke aftrekposten en voordelen er zijn. U kunt hierdoor veel geld besparen, het scheelt u waardevolle tijd, en met de tips die u van mij krijgt, kunt u handig inspelen op belastingzaken in het daaropvolgende jaar.

Omdat ik geen kantoorruimte huur, zijn mijn tarieven laag, en kan ik ook in de avonduren een afspraak bij u inplannen. Flexibiliteit en een persoonlijke aanpak staan bij mij voorop!

Contact?

Voor vragen, bel gerust. Of vul uw gegevens in in het contactformulier, en ik neem zo snel mogelijk contact met u op.